Online számlázó rendszer bejelentése a NAV felé

A számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (továbbiakban: NGM rendelet) 2014. október 1.-jétől hatályos 11. és 13. §-a alapján az adóalany köteles az általa használt, illetve használatból kivont számlázó programot és/vagy online számlázó rendszert az adóhatósághoz bejelenteni.

Erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót adott ki.

 

Határidők


  • A  október 1. után használatba vett számlázó programok esetében a bejelentési határidő az online számlázó rendszer használatának megkezdésétől számított 30. nap.
  • Abban az esetben, ha a későbbiek során az online számlázó rendszert már nem kívánja használni, úgy 30 napon belül be kell jelenteni a használatból történő kivonását.

 

Nyomtatvány


A 2014. október 1.-től áll rendelkezésre a SZAMLAZO nevű nyomtatvány a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő programmal.

 

Bejelentés folyamata


A számlázó program / online számlázó rendszer bejelentése csak és kizárólag a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program használatával történhet. Az ÁNYK programmal kell megnyitni és kitölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt. Ezt követően a kitöltött nyomtatvány elektronikusan beküldhető az ÁNYK program segítségével vagy a már kitöltött és leellenőrzött nyomtatvány kinyomtatható és postai úton is eljuttatható a NAV részére.
A könyvelők rendszeresen használják és ismerik az ÁNYK programot, így a bejelentés gyorsan és pár lépésben megtörténhet.

Amennyiben a bejelentéssel kapcsolatban kérdése merül fel, forduljon bizalommal hozzánk!

 

Bejelentendő adatok 


Az NGM rendelet szerint a számlázó program: számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is.

Az online számlázó rendszerek bejelentése esetén kevesebb adatot kell bejelenteni (lásd. nyomtatvány tervezet és NAV tájékoztató), mint a számlázó programoknál.

 

A online számlázó rendszerek bejelentése esetén a bejelentendő adatok a következők:

 

Az online számlázó rendszer neveProfitFOX
Az online számlázó rendszer elérhetőségehttps://data.profitfox.hu
Az online számlázási szolgáltatást nyújtó neveProfit Holding Hungary Zrt.
Az online számlázási szolgáltatást nyújtó adószáma23867778-2-02
Az online számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdő időpontjaAz első számla létrehozásának dátuma (amennyiben nem került még számla kiállításra, abban az adott nap lesz a bejelentés dátuma.)